Becoming Adults in a Changing World
De impact van onderwijsbezuinigingen: onze panelleden aan het woord – Snipping Away at Education | 23 april ✂
Onderwijs is een cruciale factor in de overgang naar volwassenheid en beïnvloedt de kansen en het toekomstperspectief van jonge mensen. Wij als BACW zetten ons in voor een beter begrip van de uitdagingen waarmee jongeren te maken krijgen in onze snel veranderende samenleving. Daarom organiseert Becoming Adults in a Changing World (BACW) op 23 april 2025 een interactieve paneldiscussie over de onderwijsbezuinigingen. Door deze discussie te faciliteren, willen wij bijdragen aan een breder inzicht in hoe beleidskeuzes het welzijn en de ontwikkeling van jongeren raken.
Om alvast een eerste inzicht te geven in de urgentie en de verschillende perspectieven op dit onderwerp, vroegen wij onze panelleden: wat is jullie blik op de huidige bezuinigingen in het onderwijs? Hier is wat zij te zeggen hadden:
Bald de Vries
Hoogleraar interdisciplinair juridisch onderwijs en academisch directeur aan het Centre for Academic Teaching & Learning (Utrecht University). Actief betrokken bij WOinActie, een landelijke beweging van universitaire medewerkers en studenten die zich inzet voor de toekomst van de universiteit.

“De aangekondigde bezuinigingen van meer dan 1 miljard euro op het hoger onderwijs zijn onnodig en schadelijk. Ze passen binnen een bredere politieke agenda die zich keert tegen internationale samenwerking en de wetenschap als zodanig. De bezuinigingen ondermijnen ook Nederland als kenniseconomie. Het belemmert wetenschappelijke innovatie, terwijl deze juist cruciaal is voor mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering, AI, vrede en veiligheid. Universiteiten, onderzoekers en studenten worden zwaar getroffen: begeleiding neemt af, vakken en opleidingen verdwijnen waarmee ook cruciale kennis en expertise verdwijnt. De bezuinigingen kortom zijn kortzichtig en bedreigen de kwaliteit van onderwijs en onderzoek nu en op de lange termijn.”
Yason Sinout
Algemeen bestuurslid bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), voormalig voorzitter van VIDIUS studentenunie. Afgestudeerd in geschiedenis en economie aan de Universiteit Utrecht.

“Als je het aan de gemiddelde Nederlander vraagt is geld voor goed en toegankelijk onderwijs één van de minst controversiële onderwerpen. Toch is het elke keer weer raak; er wordt bezuinigd op onderwijs. Economisch gezien zou je verwachten dat de Nederlandse overheid flink meer in onderwijs zou steken – elke euro voor onderwijs verdient zich ongeveer 15 keer terug! En van klimaat tot tekorten in de zorg; maatschappelijke problemen vragen om goed opgeleide mensen. Waarom is onderwijs dan toch de hele tijd het slachtoffer van bezuinigingen? Wat leidt ertoe dat we nu de grootste bezuinigingen op onderwijs in de Nederlandse geschiedenis zien? Wij zien dat het gebrek aan investeringen in onderwijs niet het resultaat is van onwetendheid bij politici, maar van onwil bij de politiek en van het onvermogen van studenten en docenten (en iedereen om hen heen) om hun weerstand tegen de plannen hoorbaar te maken.”
Luuk Bruijnen
Geschiedenisstudent aan de Universiteit Utrecht, voorzitter van VIDIUS studentenunie en aankomend vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

“Het besluit om 1,2 miljard euro weg te halen bij het onderwijs is niet alleen een financiële bezuiniging, maar ook een directe klap in het gezicht van de onderzoekers en docenten die zich dagelijks inzetten om de kennis en het intellectuele vermogen van Nederland te versterken. Het kabinet benadrukt in het regeerakkoord innovatie maar liefst 85 keer, maar door het onderwijs te korten, wordt juist het fundament van diezelfde innovatie ondergraven. Onderwijs is namelijk de motor van vooruitgang en innovatie. Het is de plek waar ideeën groeien, waar onderzoek plaatsvindt, en waar de generatie van morgen wordt klaargestoomd om bij te dragen aan een toekomst die we ons alleen maar kunnen voorstellen. Door het onderwijs structureel te verwaarlozen, verzwakt Nederland zijn eigen positie op het gebied van kennis en innovatie. Het kabinet lijkt hiermee niet alleen zijn eigen doelen te saboteren, maar ook de toekomst van het land op het spel te zetten.
Wil je hierover verder praten? Meld je dan aan voor onze paneldiscussie op 23 april 2025 via deze link!
Voor vragen kun je mailen naar becomingadults@uu.nl.
Hopelijk tot dan!
Het hele BACW-team
Marije, Jaap, Liam, Alexandra, Jaïr, Anne, Jill & Jikke
